~  Innerlijke criticus  ~

Een innerlijke criticus verwijst naar een innerlijke stem of gedachtepatroon dat negatieve en kritische opmerkingen maakt over jezelf. Het is een vorm van zelfkritiek die mensen vaak ervaren en kan variëren in intensiteit en frequentie. De innerlijke criticus kan zichzelf uiten als een strenge en veeleisende stem, die constant commentaar levert op je acties, gedachten, prestaties en zelfbeeld (een soort papegaai op je schouder).

De innerlijke criticus ontstaat vaak als gevolg van opvoeding, sociale invloeden en negatieve ervaringen in het verleden. Het kan ook voortkomen uit perfectionisme, angst voor afwijzing, lage zelfwaardering of andere psychologische factoren. De innerlijke criticus kan invloed hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals werk, relaties, creatieve expressie en persoonlijke groei.

Hoewel de innerlijke criticus soms bedoeld kan zijn als een vorm van zelfbescherming of motivatie, kan het ook schadelijk zijn. Het kan leiden tot een negatief zelfbeeld, gevoelens van angst, stress en depressie. Het kan ook belemmerend zijn bij het nemen van risico’s, het proberen van nieuwe dingen of het streven naar persoonlijke doelen.

Het omgaan met de innerlijke criticus vereist bewustwording en zelfreflectie. Het kan helpen om de negatieve gedachten te herkennen en te onderzoeken waar ze vandaan komen. Het ontwikkelen van zelfcompassie, positieve zelfpraat en het uitdagen van negatieve overtuigingen kan helpen om de impact van de innerlijke criticus te verminderen. Coaching kan een hulpmiddel zijn om met de innerlijke criticus om te gaan en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen.

Pak je
power!

Pak je
power!

Voel je welkom
in mijn praktijk­ruimte in Den Bosch…

Wil je contact?